Maďari si budú 12. apríla pripomínať vysťahovanie z Československa

05.12.2012 Celý región

Budapešť 5. decembra (TASR) – V maďarskom parlamente si odteraz každého 12. apríla spomenú pamätným dňom na takmer 100.000 Maďarov, vysťahovaných v roku 1947 z niekdajšieho Československa.

Ako dnes uviedol maďarský spravodajský server Kitekintő.hu, v tento deň po ukončení druhej svetovej vojny sa totiž začalo vysťahovávanie Maďarov z južného Slovenska.

Rozhodnutie prijali poslanci zákonodarného zboru začiatkom tohto týždňa 317 hlasmi. Proti nebol nikto, dvaja sa zdržali hlasovania.

"Maďarský parlament považuje za dôležité dôstojne si spomenúť na takmer 100.000 Maďarov, vylúčených z Československej republiky vplyvom Benešových dekrétov, a podporuje organizovanie spomienkových podujatí a prípravu vzdelávacích materiálov, ktoré súvisia s vysťahovaním Maďarov z Felvidéku," cituje server zo zdôvodnenia rozhodnutia.

Zákonodarný zbor pritom vyjadril úctu všetkým, ktorí podľa neho "boli v danom období deportovaní na nútené práce do Česka a aj v tom ťažkom období sa snažili zachovať si svoje maďarstvo".

Návrh rozhodnutia predložil parlamentu 12. marca poslanec vládneho Fideszu Attila Molnár.

Felvidék je maďarský termín pre tzv. Hornú zem - historické pomenovanie časti Rakúsko-Uhorska, zhodujúcej sa s územím dnešného Slovenska.
 

Vyberte región